Zgodovina

Poleg lepote narave, ki vabi v svoje naročje premnoge obiskovalce, Lovrenc in njegova okolica nudita še številne druge možnosti za prijetne trenutke na zanimivih potepih in ogledih različnih znamenitosti. Zaradi svoje lege so se Lovrenčani s pomočjo naravnih dobrin – lesa, kamna, vode in rodovitne zemlje – izoblikovali v trdne ljudi. Velik vpliv nanje in pokrajino pa je imela tudi samostanska duhovščina, ki je skrbela za duhovni in kulturni napredek Pohorcev. Skupaj so postavili tudi številne sakralne spomenike, na katere so prebivalci zelo ponosni.

Že pred 6000 leti je na vrhu Pohorja, v povirju Radoljne, Mislinje in Velke, nastalo grebensko barje z 11 do 22 jezerci, odvisno od velikosti in trajnosti stoječe vode. O teh jezerih je nastalo skozi generacije veliko pravljic. Ena od njih govori o velikem jezeru pod Roglo, ki je danes ni več. V njem naj bi prebivala pravljična bitja, med njimi tudi lovrenški povodni mož, pohorski jezernik. Ta ''živi'' še danes, saj domačini vsako leto sredi poletja pripravljajo jezernikove dneve, na katerih se vrstijo kulturne, športne in zabavne prireditve.

Od 30. aprila 1996 pa v Lovrencu ''živi'' tudi Zlati Škorpijon. Ne v jezeru, temveč v hiši na Srparski poti 36, tik ob potoku Radoljna. To je daleč naokoli znana pohorska picerija, v kateri pripravljajo malo drugačne pice, ne tipično italijanske, ampak po receptih kuharice Vanje, zato njim rečemo kar ''pohorske pice''.

Zakonca Vanja in Peter sta bila zapisana v gostinstvu že 10 let preden sta odprla zlatega škorpijona. Službovala sta drugje, vendar sta si želela svoj gostinski lokal. Kljub temu da so ju prijatelji in znanci prepričevali, da v Lovrencu ni pravi kraj, kjer bi s picerijo lahko uspela, sta vrjela v svojo zamisel in uredila ličen lokal, ki je danes izredno dobro obiskovan in priljubljen tako pri domačinih kot pri obiskovalcev iz odaljenejših krajev. Vanja in Peter sta odlična gostitelja, pri delu pa jima pomagata tudi njuna sinova Grega in Rene, zato se za prihodnost Zlatega škorpijona ni bati. Njihova ponudba pic je zelo raznolika, poleg te jedi pa lahko izberete še zelo okusne ''pohorske'' hamburgerje in pleskavice v lepinjah, ki jih pečejo iz doma narejenega testa.

Zanimivo je, da je na sredi Pohorja specialiteta in hkrati najbolj priljubljena pri obiskovalcih pica, ki se sicer imenuje zlati škorpijon, je pa bogato obložena tudi z morskimi sadeži. Seveda njihovi gostje niso prikrajšani niti za sladico, ponudijo jih kar nekaj vrst, najbolj priljubljena pa so pasirane jagode s sladoledom in smetano. Pridite v Lovrenc in se posladkajte!

Pice ki jih (s)pečejo v Zlatem škorpijonu, so sestavljene čisto na njihov način, kar pomeni, da imajo skoraj vse za osnovo omako, šunko, sir in gobice; izjema so pice s štirimi siri, vegeterijanske in sadne pice.

Odpiralni čas
Ponedeljek 9:00 22:00
Torek Zaprto
Sreda 9:00 22:00
Četrtek 9:00 22:00
Petek 9:00 22:00
Sobota 9:00 22:00
Nedelja in prazniki 9:00 21:00

Igrala za vaše najmlajše
Brezplačen WI-FI dostop
Veliko parkirišče
Možnost rezervacije
Ponudba za vegetarijance

Zemljevid

Kako do nas
S piškotki si pomagamo pri zagotavljanju storitev in statistiki. Z uporabo spletnega mesta se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke.   V redu